Sosyal Yardımlar

SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi Ne Demek?

SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi Ne Demek; Günümüzde dar gelirli ve ihtiyaç sahibi birçok kişi, maddi zorluklarla mücadele ederken yardım kuruluşlarının sunduğu desteklerden faydalanmaya çalışıyor.

Bu kapsamda, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetleri, ihtiyaç sahibi vatandaşların çocukları için maddi yardım ve sosyal destek sağlama amacıyla hayata geçirilmiştir. Ancak bazen, başvuran kişiler SED hizmeti kapsamında olmadıkları değerlendirilmekte ve başvuruları reddedilmektedir.

Peki, “SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi” ifadesi ne anlama gelir ve neden başvuru reddedilebilir? Bu makalede, konuyu detaylı bir şekilde ele alacak ve size bu durumu anlamanız ve gerektiğinde alternatif çözümler aramanız için rehberlik edeceğiz.

SED hizmetleri, sosyal yardım kuruluşları tarafından belirlenen kriterlere ve politikalara dayanarak dağıtılıyor. Bu kriterler, genellikle gelir düzeyi, ailenin mali durumu ve yaşayan sayısı, sosyal güvence durumu ve eğitim gören çocukların acil ihtiyaçları gibi faktörlere dayanır. Başvuru yapan kişilerin bu kriterlere uygunluğu, başvuruların değerlendirilmesi sürecinde dikkate alınır. Ancak bazen, kişilerin başvuruları SED hizmeti kapsamında değerlendirilmediği sonucuna ulaşılır.

Bu durumun farklı nedenleri olabilir. Gelir düzeyi yeterli görülebilir, başvuran kişi ya da ailenin sosyal güvencesi bulunabilir, herhangi bir mal varlığı tespit edilebilir veya diğer yardım programlarına önceden dahil olunmuş olabilir. Bu gibi durumlar, başvurunun reddedilmesine ve “SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi” şeklinde bir geri bildirim almanıza neden olabilir.

Ancak endişelenmeyin, bu durumda pes etmek yerine alternatif çözümler aramak oldukça önemli. Yardım kuruluşları genellikle başka yardım programları veya destek hizmetleri sunmakta. Makalemizin devamında, bu alternatif seçenekler hakkında size bilgi vereceğiz ve size yardım sağlayabilecek diğer kaynaklara yönlendireceğiz.

Unutmayın, başvurunuz reddedilse bile umutsuzluğa kapılmayın. Yardım almak için farklı seçenekler bulunuyor ve başvurunuzun reddedilmesi, ihtiyaçlarınızı karşılayamayacağınız anlamına gelmez. Makalemizin devamında, “SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi” durumunda ne yapmanız gerektiği konusunda size yol göstereceğiz.

SED Yardımı Nedir?

SED Yardımı Nedir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yoksul aileler için başlattığı maddi yardımdan eğitim yardımına kadar bir çok sosyal desteği bünyesinde barındıran yardım programına SED yardımı denir.

Mutlaka Okuyun  Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır

SED yardımı özellikle de kendilerinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken ailelerin çocuklarına daha iyi bir gelecek temin etmek için destek sağlıyor. Düzenli olarak yapılan bu desteğin tabi ki bir takım şartları bulunuyor.

Çocuğun muhtaçlık durumunun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespit edilmesi ile destek süresi uzatılabiliyor.

SED Yardımı Kimlere Verilir?

SED yardımı alabilmek için kimlerin başvurabileceğini özetleyecek olursak;

  • Öncesinde hakkında mahkeme tarafından tedbir alınmış olan, sosyal hizmet merkezlerinde konaklayan veya koruyucu aile tarafından bakılan, maddi yardım yapılması durumunda yakınları veya velisi tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar,
  • Doğal afetler sonrası kendisine ve ailesine bakacak maddi imkanlarını kaybeden aileleri çocukları,
  • Babası ve annesi vefat etmiş veya velileri tarafından terkedilmiş çocuklar,
  • Çocuklarına bakamayacak kadar hasta olan ailelerin çocukları,
  • Maddi yardımla desteklenmemeleri durumunda normal hayatlarını ve eğitim hayatlarını devam ettiremeyecek durumda olan çocuklar,
  • Yaş sınırını doldurdukları içim sosyal hizmet kuruluşlarından ayrılan, fakat iş ve meslek sahibi olmadıkları için maddi destek verilmesi gerekli olan çocuklar SED yardımından yararlanabilir.

SED Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

SED yardımına başvurmak isteyen veliler veya çocuğa bakmakla yükümlü olan kişiler, ikametgahlarının bulunduğu ilde ki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Eğer ilçe de yaşıyorsanız ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsi olarak başvurabilirsiniz.

Ayrıca SED yardımı başvuruları e-devlet sistemi üzerinden online olarak da yapılabiliyor. Bunun için yapmanız gereken https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-on-basvuru  linkini tıklayıp ön başvuru formunu doldurmak.

Talep edilen belgeleri ve başvuru detaylarını öğrenmek için ayrıca 24 saat hizmet veren Alo 183 veya Alo 144 sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.

Sed yardımı alanların yorumlarını merak ediyorsanız bu içeriğimize mutlaka göz atın.

SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Her yardım programında gerekli belgeler olduğu gibi SED yardımı alabilmek için de sizden bazı belgeler istenecektir. Lütfen SED yardımı başvurusunda bulunmadan önce bu belgeleri tamamlayın. SED yardımı başvurusu için gerekli belgeler;

  • SED yardımı başvuru formu
  • Başvuru sahibine ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Yardım alınacak çocuğa ait sağlık raporu ve varsa öğrenci belgesi
  • SED yardımı alınacak çocuğun TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru sahibinin ve yardım alınacak çocuğun hane bireyleri için SGK’dan alınması gereken gelir ya da gelirsizlik belgesi
  • Aile bireylerine dair vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Aile bireylerine dair ikametgah belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen muhtaçlık belgesi
  • SED yardımı alacak çocuğun meslek kurslarına ya da İŞKUR kurslarına katıldığını gösteren belge
Mutlaka Okuyun  Elektrik Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

SED yardımına başvuranlardan yukarıda saydığımız belgeler haricinde duruma göre ek belgelerde istenebilir. Örneğin çocuğun velisinin çalışmasına engel bir durum varsa bu durumun belgesi de ek olarak istenebiliyor.

SED Yardımı Ne Kadar 2023?

2023 yılında her ay SED yardımı alan çocuklar için belirlenen miktar 1611 tl’dir. Yardım başvurusu onaylanan kişinin PTT hesabına yatırılır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’da bu süreci takip etmektedir. Verilen bu yardımın mutlaka çocuğun ihtiyaçları için kullanılması gerekiyor. Aksi bir durum tespit edildiğinde ise SED yardımı kesilir. SED yardımının hangi durumlarda kesildiğini merak ediyorsanız aşağıda ki makalemize mutlaka göz atmanızda fayda var. Aksi halde siz farkında olmadan SED yardımınız kesilebilir ve zor durumda kalabilirsiniz.

SED yardımı hangi durumlarda kesilir?

SED Yardımı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

SED yardımına başvuran kişiler haliyle SED yardımı sorgulama işlemi nasıl yapılır merak ediyor. Kolay anlaşılması için 3 alt başlıkta kısa kısa açıklayalım.

E-Devlet SED Yardımı Sorgulama

Eğer SED yardımı için başvuruda bulunduysanız en kolay sorgulama yöntemi e-devlet platformu üzerinden yapılıyor. Bunun için yapmanız gereken önce  https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-ekonomik-destek-sorgu bu linkte tıklamak ve TC. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmak. Direkt sorgulama ekranına yönlendirileceksiniz.

Sosyal Destek Hatları ile SED Yardımı Sorgulama

Alo 183 veya Alo 144 hatlarını arayarak yetkili kişilerden başvurunuzun durumu ile ilgili bilgi alabilir ve sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

PTT SED Yardımı Sorgulama

PTT SED yardımı sorgulamak için  https://www.turkiye.gov.tr/ptt-ptt-uzerinden-yapilan-kurum-odemeleri-sorgulama bu linki kullanabileceğiniz gibi size en yakın PTT şubesine giderek de sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir?

SED yardımının hangi durumlarda kesildiğini daha önce SED yardımı hangi durumlarda kesilir? başlıklı yazımızda anlatmıştık. Ancak kısaca değinecek olursak;

  • Çocuğun vefat etmesi
  • Çocuğun ve bakmakla yükümlü ailesinin muhtaçlığının sona ermesi
  • Çocuğun veya ailenin nakdi yardım almasını gerektiren durumun sona ermesi
  • Çocuğun kendisine bakabileceğine ya da kendi parasını kazanabileceğine dair bir kanaatin oluşması
  • Çocuğun veya ailenin haber vermeksizin şehirlerarası ikametgah değişikliğinde bulunması
  • Çocuğun katıldığı iş edindirme ve meslek kursları sonrasında en az asgari ücretle sigortalı bir işe girmesi yani meslek sahibi olması
Mutlaka Okuyun  Özel Hastane Doğum Ücretleri

Burada önemli bir uyarıda bulunalım. Muhtaçlık durumunun ortadan kalkmasına rağmen bu durumu bildirmeyip SED yardımı almaya devam eden kişiler hakkında soruşturma açılır. Soruşturma sonunda suç tespit edilirse muhtaçlık durumunun ortadan kalktığı tarih referans alınarak o güne kadar aldığı tüm yardımlar yasal faizi ile tekrar tahsil edilir.

Ayrıca Bakanlık tarafından SED yardımı alan ailenin evine her üç ayda 1 psikolog veya rehber öğretmen gönderiliyor. Burada ki amaç alınan yardımın çocuklar için kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek.

Bu görevliler sürekli kontroller yaparak aynı zamanda ailenin SED yardımı almaya devam edip etmeyeceğini de incelemektedir. İncelemeler sonunda ailenin muhtaçlık durumunun ortadan kalkması veya benzer bir durum tespit edilirse SED yardımı Bakanlık tarafından kesilir.

SED Hizmeti Kapsamı Ne Demek?

Bu terim, bu yardımın hangi çocukları kapsadığını ifade eder. Başvuru şartlarını taşıdığını ve SED yardımı almasında herhangi bir engel olmadığı anlamına gelir.

SED Kayıt Bulunamadı Ne Demek?

SED yardımına daha önce başvuran kişiler yardımın durumunu e-devlet üzerinden sorguladıklarında bu ifade ile karşılaşabiliyorlar.

Bu ifadenin anlamı; kişinin yardıma henüz başvurmadığını veya başvurunun Bakanlığa ulaşmadığı anlamına gelir.

SED Başvurunuz Değerlendirmeye Alındı Ne Demek?

Sorgulama ekranında bu ifade ile karşılaştıysanız bunun anlamı, başvurunuzun değerlendirmeye alındığını, incelemenin devam ettiğini ve henüz olumlu veya olumsuz sonuçlanmadığı anlamına gelir.

SED Başvurunuz Olumlu Değerlendirildi Ne Demek?

Sorgulama ekranında bu ifadeyi görürseniz başvurunuzun onaylandığını, yakın zamanda PTT hesabınıza yardımın gönderileceği anlamına geliyor.

SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi Ne Demek?

SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi Ne Demek? E-devlet platformu üzerinde sorgulama yapan kişilerin karşısına “SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi” ifadesi çıkabiliyor.

Sizlerde online sorgulama yaptığınızda bu ifade ile karşılaşırsanız bilin ki başvurunuz olumsuz sonuçlanmıştır. Ancak ümidinizi kaybetmeyin. Bunun bir kaç nedeni olabilir;

  • İstenen belgelerde eksiklik
  • İstenen bilgilerin yanlış girilmesi
  • E-devlet platformunda yaşanan sorunlar gibi.

Belgeleri gözden geçirip tekrar başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer başvurunuz yine reddedilirse tavsiyemiz aşağıda ki yardımlar için başvuruda bulunun.

Bu yazımızda SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi Ne Demek? sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Sizlerde eğer SED Hizmeti Kapsamında Olmadığınız Değerlendirildi konusu ile ilgili bilgi paylaşımında bulunmak istiyorsanız bize mutlaka yazın.

İçeriği oylayın

eyardımlar

Amacımız tüm yardım ve destek programları ile ilgili doğru bilgileri herkese ulaştırmak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu